Naturalne odchudzanie z owocem mangostanu

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Związki i ekstrakty pozyskiwane z roślin występujących w tropikalnych rejonach naszego globu cieszą się coraz większym zainteresowaniem branż, które dotychczas bazowały przede wszystkim na substancjach wytwarzanych w na drodze laboratoryjnej syntezy. Największym zainteresowaniem cieszą się oczywiście związki, które są w stanie zainicjować proces odchudzania. Wraz z wykorzystaniem w recepturach tabletek odchudzających ekstraktów roślinnych, dla wszystkich osób borykających się z nadwagą lub otyłością rozpoczęła się tak naprawdę nowa era odchudzania.

Garcinia cambogia, czyli przełomowe odkrycie w azjatyckich lasach

Nazwa tej rośliny z rodziny dyniowatych znana jest obecnie w większości krajów na całym świecie. Powodem niezwykłej popularności Garcinia cambogia są niezwykle właściwości ekstraktu pozyskiwanego z suszonych skórek owoców Garcynii, które zawierają dużą ilość kwasu hydroksycytrynowego (HCA). Według wielu raportów opublikowanych na łamach specjalistycznych magazynów ekstrakt z Garcinia cambogia wprowadza do farmakologicznego leczenia otyłości zupełnie nową jakość [1]. Można powiedzieć, że kultury zachodnie wykorzystujące obecnie na masową skalę ekstrakt z Garcinia cambogia na dobrą sprawę „przespały” setki lat, ponieważ mieszkańcy rejonów, w których naturalnie występuje roślina, stosowały ją jako dodatek do wielu potraw, aby zwiększyć uczucie napełnienia i oddalić chwilę, w której konieczne byłoby przyjęcie kolejnej racji żywnościowej. Dla mieszkańców subtropikalnej Azji Garcinia cambogia miała wobec tego znaczenie szczególne, ponieważ zbieractwo i łowiectwo, które są głównym sposobem pozyskiwania pokarmu, wymagały nierzadko długich wędrówek w głąb puszczy. Związki zawarte w owocach dawały na długie godziny poczucie sytości, więc nie było konieczności przerywania wypraw łowieckich z powodu głodu.

Zachodnia kultura postanowiła wykorzystać pozyskiwane z Garcinii ekstrakty w sposób nieco mniej praktyczny, ale jakże pożyteczny!


1. Heymsfield SB, Allison DB, Vasselli JR, et al. Garcinia cambogia (hydroxycitric acid) as a potential antiobesity agent: a randomized controlled trial. JAMA. 1998;280:1596-1600.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*